Foto: Pixabay

Evropljani sve češće odlažu odlazak u penziju

Foto: Pixabay
Građani Evropske unije starosti između 55 i 64 godina imaju veću stopu zaposlenosti nego mlađe kategorije stanovništva, saopštio je Eurostat. 

Oko 65% muškaraca i 52% žena starijih od 55 godina radi, a kancelarija EU zadužena za statistiku navela je da je najupečatljiva činjenica to što se ova stopa zaposlenosti uvećava u proteklih 15 godina.

Eurostat dodaje i da svetska ekonomska kriza nije uticala na stope (ne)zaposlenosti najstarijih stanovnika Unije, te da se konzistentno uvećava u svim državama sem Grčke. 

Stopa zaposlenosti starijih od 65 godina se od 2003. godine do sada u Sloveniji i Bugarskoj udvostručila, a da se u Slovačkoj uvećavala još brže (2.2 puta).

Najviše zaposlenih najstarijih građana je u Švedskoj, Nemačkoj i danskoj – po 70%, dok je Rumuniji, Hrvatskoj, Poljskoj, Sloveniji i Grčkoj ispod 50%.

Istraživanje ukazuje i da sve više Evropljana starijih od 65 godina ostaje da radi nakon sticanja uslova za penziju, tako da je na primer više od četvrtine Estonaca starih između 65 i 74 godine u radnom odnosu. 

PROČITAJTE JOŠ:


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara