Evropljani uštedeli milijarde usled ograničenja međubankarskih naknada

Foto: Pixabay

Građani i poslovni subjekti u Evropskoj uniji štede oko dve milijarde evra godišnje usled ograničavanja provizija na transakcije platnim karticama, navodi se u analizi Evropske komisije koju prenosi Euractiv.

Propisi koji uređuju ovu oblast su u državama EU u primeni od 2015. godine, a njima je određen maksimum naknade koju trgovci moraju da daju bankama čijom karticom se plaća.

Naknade se, inače, plaćaju bankama, kako bi se njihov novac osigurao od rizika od prevare i kako bi se pokrili troškovi obrade.

Komisija u svom izveštaju zaklučuju da su mere ispunile svoju svrhu, a da korisnici smanjuju svoje troškove za do dve milijarde evra.

Izvršno telo EU zaključilo je da se integracija sektora maloprodaje, što je prioritet Unije u toku nemačkog predsedavanja, poboljšala povećanom upotrebom kartica van matičnih država, što je i dovelo do više prekograničnih transakcija putem kartica.

Komisija je takođe dodala da će u nekim oblastima biti potrebno više podataka da bi se procenila uticaj uredbe i da za sadad ne planira izmenu konkretne uredbe

Plaćanja putem kartice su najčešće bezgotovinsko sredstvo plaćanja u EU, s gotovo 70 milijardi transakcija u 2017. godini, što ukupno čini preko polovine svih bezgotovinskih transakcija.

Evropska komisija očekuje da će pandemija COVID-19 povećati beskontaktno i elektronsko plaćanje za deset odsto na trajnoj bazi. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara