FOTO: Arno Mikkor (EU2017EE)

Evroposlanici traže proces protiv Britanije zbog suspenzije parlamenta

FOTO: Arno Mikkor (EU2017EE)

Poslanici Evropskog parlamenta iz različitih država organizuju se da bi pokrenuli istragu protiv Vlade Velike Britanije zbog kršenja vladavine prava zbog odluke britanskog premijera Borisa Džonsona da suspenduje parlament.

Kako javlja britanski Independent, evroposlanici zahtevaju akciju na osnovu Člana 7 osnivačke povelje EU, koja je takođe korišćena protiv Mađarske i Poljske kada su njihove vlade optužene za podrivanje demokratije i osnovnih prava.

Ova inicijativa već ima podršku desetina poslanika u EP iz različitih članica poput Francuske, Holandije, Rumunije, Španije i Danske, iz različitih političkih grupacija, javlja Independent.

Potpisi podrške skupljaće se do ponedeljka, nakon čega će biti poslati komisiji, a organizatori tvrde da poslanici dodaju svoje potpise iz minuta u minut.

Inicjatori navode da će odluka o suspenziji parlamenta, koju opozicioni britanski parlamentarci nazivaju napadom na demokratiju, sprečiti skupštinu Velike Britanije da „vrši zakonodavnu funkciju, kontroliše izvršnu granu vlasti, a naročito da deluje u okviru procesa Bregzita".

Evropski poslanici se pitaju da li je komisija svesna da postoji „i jedan slučaj kada je država članica (EU) suspendovala sopstveni parlament na toliko veliki rok ili u tako važnom trenutku".

Britanski premijer Boris Džonson je zatražio, a kraljica Elizabeta II odobrila, da se rad parlamenta suspenduje do 14. oktobra. Džonson insistira da će izvesti svoju zemlju iz EU bez sporazuma 31. oktobra, ako se do tada ne postigne dogovor.

PROČITAJTE JOŠ:

Kandidatu za naslednika Tereze Mej policija došla na vrata

Zbog Trampa i Bregzita HSBC otpušta radnike, direktori prvi na udaru

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara