FOTO: Pexels

Evropska agencija: Obični kavezi su fatalni za zečeve

FOTO: Pexels
Zečevi koji se uzgajaju u tradicionalnim kavezima u lošijem su stanju nego zečevi koji se gaje u drugačijim profesionalnim kavezima, saopštila je Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA).

Glavni problem je ograničeno kretanje, utvrđeno je u poređenju različitih sistema čuvanja zečeva koji se koriste na farmama u EU. 

Agencija je zaključila i da su mladunci zečeva najugroženiji u sistemima uzgajanja na otvorenom zbog toplotnog stresa, kao i da su organski sistemi uzgajanja u suštini dobri za blagostanje zečeva.

Naučno mišljenje EFSA zasniva se na obimnom istraživanju stručnjaka za zečeve u EU, jer je malo podataka o ovoj temi. 

EFSA takođe predlaže da se konvencionalni kaveze povećaju i dodaju neophodni elementi kako bi se povećala dobrobit ovih životinja.

Stručnjaci su razmotrili brojne uslove za zdravlje i ponašanje zečeva, kao što su ograničeno kretanje, problemi sa mirovanjem, dugotrajna žeđ ili glad, toplotni stres i kožni poremećaji.

Najveći broj zečeva u EU uzgaja se  u pet država članica: Francuskoj, Mađarskoj, Italiji, Portugaliji i Španiji. Poljoprivredne prakse se uvelike razlikuju kako između tako i unutar tih zemalja.
PROČITAJTE JOŠ: ZAŠTO NAM IZUMIRU PTICE

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara