Evropska komisija predlaže novo telo za sprečavanje pranja novca

Foto: Pixabay

Evropska komisija (EK) predložila je osnivanje novog tela za borbu protiv finansijskog kriminala i striktniji nadzor banaka, javlja Rojters.

U akcionom planu koji je prosledila vladama 27 zemalja članica, EK je iznela stav da je EU poteban sistem za sprečavanje pranja novca i finansijskog kriminala, koji uključuje supervizora na nivou EU.

Formalni predlog za osnivanje nadzornog tela EK će podneti početkom sledeće godine.

"Trenutno je na svakoj zemlji članici da samostalno nadzire sprovođenje pravila EU u ovoj oblasti, i zbog toga mogu nastati propusti u načinu nadzora. U prvom kvartalu 2021. godine, komisija će predložiti uspostavljanje nadzornog tela na nivou EU", saopštila je EK.

Za formiranje novog tela ranije se založio i Markus Ferber, nemački poslanik Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu, zadužen za finansijska pitanja.

"Kako bi se efikasno borili protiv pranja novca u finansijskom sistemu, nadležnosti moraju biti pojednostavljene u samostalno telo EU. To je problem koji zahteva posvećenu agenciju EU koja će ga rešavati", rekao je Ferber.

EK je najavila i promenu pristupa EU prema trećima zemljama (zemlje koje nisu članice EU ili deo Šengenske zone)  u kojima "postoje nedostaci" u vezi sa borbom protiv pranja novca i finansiranja terorističkih grupa.

Komisija je objavila novi spisak takvih zemalja, koji počinje da važi od oktobra. Kompanije u navedenim zemljama neće moći da dobiju sredstva iz EU.

Na spisak su dodati Bahami, Barbados, Bocvana, Kambodža, Gana, Jamajka, Mauricijus, Mongolija, Mijanmar, Nikaragva, Panama i Zimbabve, a uklonjeni su Bosna i Hercegovina, Gujana, Laos, Etiopija, Šri Lanka i Tunis.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara