Evropska komisija: Za društvene mreže ista pravila kao za sve ostale emitere

Foto: Pixabay

Društvene mreže kao što su Fejsbuk, Jutjub i Tviter moraće da poštuju ista pravila emitovanja kao što to čine ostali emiteri, odlučila je Evropska komisija u četvrtak, prenosi Euractiv.

Za izmene i dopune u Direktivi o audiovizualnim medijskim uslugama delom su zaslužni i emiteri koji su želeli da društvene mreže imaju iste obaveze kao i tradicionalne medijske kompanije.

"Društvene mreže, na sličan način kao i tradicionalne medijske kompanije, moraće da zaštite korisnike od govora mržnje i da osiguraju da su maloletne osobe zaštićene od štetnog sadržaja", saopštila je Komisija.

„Internet platforme moraju preduzeti akciju protiv sadržaja koji podstiču nasilje, mržnju i terorizam, i  moraju obezbediti odgovarajuće oglašavanje i plasman proizvoda u dečjim programima“, saopšteno je.

Evropska komisija takođe je naglasila da će striming platforme kao što su Netfliks i Amazon Prajm morati da posvete 30 odsto svojih kataloga za evropski sadržaj.

Širom Evrope pružaoci medijskih usluga moraće da sarađuju međusobno sa ciljem promovisanja evropskih filmova i TV emisija. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara