Evropska unija razmatra rusku vakcinu kako bi ubrzala imunizaciju stanovništva

Foto: Pixabay

Iako je Evropska unija javno odbacila mogućnost nabavke ruske vakcine protiv koronavirusa, ocenivši da je u pitanju "propagandni trik" zvanične Moskve, Brisel trenutno razmatra upotrebu "Sputnjika V" kako bi ubrzao vakcinaciju 450 miliona građana država-članica, rekli su Rojtersu diplomatski i zvanični izvori bloka.

Zvaničnik koji pregovara sa proizvođačima vakcina u ime EU rekao je Rojtersu da vlade EU razmatraju mogućnost pokretanja razgovora sa proizvođačima "Sputnjika" V i da će za pokretanje procesa biti potrebni zahtevi četiri države EU.

Mađarska i Slovačka već su kupile rusko cepivo, Češka je zainteresovana, a zvaničnik EU rekao je da Italija razmatra upotrebu najvećeg bioreaktora za proizvodnju vakcina u blizini Rima za proizvodnju "Sputnjika V".

Brisel je predmet kritika zbog sporog uvoza vakcina, posebno nakon što je Ujedinjeno Kraljestvo postepeno počelo da ukida protivepidemiološke mere zbog ubrzanog procesa imunizacije stanovništva.

EU je potpisala ugovore sa šest zapadnih proizvođača vakcina i započela razgovore sa još dva.

Do sada je odobrila četiri vakcine, ali su propusti u proizvodnji usporili kampanju inokulacije i neke države članice traže sopstvena rešenja.

Ako bi se "Sputnjik V" pridružio arsenalu EU vakcina, to bi bio diplomatski trijumf za Rusiju, čija je trgovina sa blokom već godinama ometana sankcijama uvedenih nakon aneksije Krima i intervencije na istoku Ukrajine.

Ovaj potez bi takođe rizikovao da podeli blok između onih država koje ne žele da daju Moskvi bilo kakvu pobedu i onih koje podržavaju saradnju Brisela sa Kremljem.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara