Foto: Pexels

Evropske i azijske berze danas pretežno u padu

Foto: Pexels
Evropske i azijske berze su danas pretežno u padu, jer je delimična blokada američke vlade pomračila praznično raspoloženje.

U skraćenom trgovačkom danu, francuski indeks KAK 40 je jutros pao za 0,9 odsto na 4.653,55 poena, a britanski FTSE 100 za 0,8 odsto na 6.666,25 poena, prenosi agencija AP. 

Berze u Nemačkoj, Italiji i Brazilu su danas zatvorene, dok bi Volstrit, kako se očekuje, trebalo da počne trgovanje u plusu, nakon prošlonedeljnih najgorih rezultata u više od sedam godina. 

Dolar je danas oslabio na 110,99 jena sa 111,22 jena od petka, dok je evro ojačao na 1,1394 dolara sa 1,1372 dolara. 

Azijska tržišta su, takođe, u ovu nedelju ušla u pesimističnom raspoloženju, usled strahovanja oko političkih napetosti u SAD koje bi se mogle odraziti na globalnu ekonomiju. 

Azijsko-pacifički indeks MSCI oslabio je za 0,5 odsto, na najniži nivo u sedam nedelja, dok je, pak, kineski indeks CSI300 ipak porastao za blagih 0,2 posto. 

Američka "laka" nafta (WTI) pojeftinila je za tri centa na 45,56 dolara za barel u elektronskom trgovanju u NJujorku, dok je severnomorska "brent" poskupela za pet centi na 53,87 dolara za barel. 

U SAD je u subotu došlo do delimične blokade rada vlade, nakon neuspeha pregovora republikanaca i demokrata, i spora oko zahteva predsednika Donalda Trampa da Kongres dodeli pet milijardi dolara za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara