Evropski hotelijeri počeli pripreme za letnju sezonu

Foto: Pixabay

Hoteli širom Evrope počeli su da prave planove za letnju sezonu, razmatraju kako će ubuduće raditi i koje mere predostrožnosti će morati da sprovode.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić ocenio je za Betu da će ove godine gubici u domaćem turističkom sektoru iznositi do milijardu evra zbog pandemije koronavirusa.

Komentarišući mogućnost da Grčka otvori turističke objekte, Seničić je za N1 rekao da treba biti optimista i očekivati da će se deo turističke sezone ove godine, ipak, realizovati.

"U Grčkoj je stabilna situacija sa koronavirusom već dvadesetak dana. Od 15. juna je očekivano da se otvore ostrva, da se polako otvaraju objekti za smeštaj i da sezona može da krene od 1. jula", rekao je on.

Sa druge strane, ćelnici pet najvećih hotelskih grupa u Grčkoj ocenili su za Katimerini da ovogodišnja turistička sezona neće početi pre jula, i da su neophodni panevropski zdravstveni protokoli, koji će turistima uliti sigurnost.

Španski hotelijeri kažu da ne mogu čekati kraj godine. Hotelski lanci Melia i Room Mate planiraju da hotele u Španiji otvore u julu, piše španski portal Euro weekly news.

"Sektor ne može da priušti luksuz da ostane zatvoren do decembra. Turizam je motor španske ekonomije i najveći generator zaposlenosti", rekao je Kike Sarasola, osnivač i predsednik hotelskog lanca Room Mate.

Gabrijel Eskarer, osnivač i izvršni direktor lanca hotela Melia kaže da hoteli ne mogu čekati vakcinu skrštenih ruku.

"Moramo da obavimo masovno testiranje i radimo na protokolima za bezbednost i higijenu, što će promeniti funkcionisanje objekata. To već radimo u Kini gde smo otvorili tri hotela, sada kada su restrikcije blaže".

Odbor za turizam i provincijalna Asocijacija hotela Alikantea, na jugu Španije, za hotele će uvesti sertifikat za bezbednost od koronavirusa, uz zabranu grljenja, rukovanja i ljubljenja za klijente, piše britanski list The Sun.

Osoblje će morati da nosi zaštitnu opremu a liftovi će se koristiti glasom. Hoteli na Majorki će prvo početi da primaju lokalne posetioce, zatim iz cele Španije, i tek na kraju posetioce iz sveta.

Kako javlja Bloomberg, turizam u regiji Algarve na jugu Portugalije će se možda oporaviti tek iduće godine.

"Ove godine hoteli u Algarveu će morati da se oslone na lokalne posetioce, kojih nema dovoljno da bi mnogi objekti mogli a ostanu otvoreni. Mnogi hoteli se neće otvoriti ove godine", kaže Elideriko Vijegas, šef Asocijacije hotela i turističkih preduzeća Algarvea.

Ako sve bude kako treba, on očekuje povratak stranih turista u aprilu sledeće godine.

Na isti korak odlučila se i Turska, piše Hurijet. "Počeli smo proces sertifikacije kako bismo sistemski utvrdili u kojim zonama nema koronavirusa. Razvijaćemo ga korak po korak. Prvo ćemo napraviti međunarodno priznat sistem sertifikacije“, rekao je ministar za kulturu i turizam Mehmet Nuri Ersoj. Glavni akteri turske turističke industrije nadaju se da će početi sezonu u junu, prenosi Al-Monitor.

Hoteli u regionu će poput mnogih drugih u Evropi raditi uz posebne mere. Kada počnu sa radom, hoteli u Hrvatskoj će recepcioneri meriti temperaturu gostima. Svi u hotelima nosiće maske i neće biti bliskih kontakata. Gostima će biti dezinfikovati koferi, a na večeru će ići tek kada budu obavešteni da imaju slobodan sto. Uz to moraće da drže odstojanje sa drugim gostima i osobljem hotela.

Radio Slobodna Evropa javlja da se u Crnoj Gori omogućavanje rada ugostiteljima i uslužnim delatnostima, uz poštovanje epidemioloških pravila i procedura, planira za drugu polovinu maja. "Otvorićemo i naše marine za sva plovila i zahtevam da se od danas pripremamo za korišćenje tog resursa", rekao je crnogorski premijer Duško Marković tokom sastanka sa hotelijerima i predstavnicima turističke privrede.

Hoteli u Švajcarskoj nisu bili zatvoreni, a sada su otvorili barove, spa centre i saune i objekte, s tim što će trenutno moći da ih koriste samo gosti, piše švajcarski The Local.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara