Evropski ombudsman reagovao na sukob interesa bivšeg direktora bankarskog regulatora

Pixabay

Evropsko bankarsko regulatorno telo (ABA) trebalo je da spreči svog izvršnog direktora da se pridruži lobističkoj organizaciji, izjavio je u ponedeljak evropski ombudsman, prenosi Politico.eu.

Izjava ombudsmana Emili O’Rajli usledila je nakon istrage o odlasku Adama Farkasa iz Evropskog bankarskog regulatornog tela (ABA) kako bi postao glavni izvršni direktor lobostičkog Udruženja za finansijska tržišta u Evropi (AFME).

"Javne institucije ne mogu dozvoliti sebi da postanu regruteri kadrova za industriju koju regulišu", rekao je evropski ombudsman Emili O’Rajli.

Ombudsman je predstavio dva primera lošeg upravljanja Evropskog bankarskog regulatornog tela.

Kao prvi primer naveo je kako regulatorno telo nije smelo da dozvoli Farkasu da uđe u lobističku organizaciju, dok je kao drugi primer navedena činjenica da agencija takođe nije uspela da odmah blokira Farkasov pristup poverljivim informacijama.

U tekstu se navodi da je Evropsko bankarsko regulatorno telo zabranilo Farkasu da kontaktira osoblje ove agencije 24 meseca pošto se pridružio AFME u februaru, a takođe mu je i onemogućeno da 18 meseci lično lobira za bankarsku industriju.

Međutim, kako se navodi, nema načina da se nadzire sprovođenje ovih mera.

"Verujem da su ograničenja koja smo postavili bivšem izvršnom direktoru radi ograničavanja sukoba interesa srazmerna", izjavila je portparolka Evropskog bankarskog regulatornog tela.

 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara