FOTO: Max Pixel

Evropski parlament podržao upotrebu kanabisa u medicinske svrhe

FOTO: Max Pixel

Ohrabreni odlukama Svetske zdravstvene organizacije, evropski parlamentarci usvojili su rezoluciju u kojoj se podržava upotreba kanabisa u medicinske svrhe i traže dodatna istraživanja na tom polju.


Poslanici pozivaju Evropsku komisiju i vlasti članica EU da definišu šta je medicinski kanabis, kako bi se sprečile zloupotrebe, a ujedno i obezbedila finansijska sredstva za novi program istraživanja efekata kanabisa.

„Istraživanja o primeni kanabisa u medicinske svrhe i dalje se nastavljaju", istakla je Vera Jurova Komesar evropske komisije za zaštitu potrošača građana.

Sveobuhvatnom regulacijom lekova na bazi kanabisa, trebalo bi ograničiti crno tržište i obezbediti zagarantovan kvalitet proizvoda, kao i ograničen pristup maloletnika kanabisu, smatrju u evropskom parlamentu.

Važno je definisati mogućnost pravne sigurnost, kao i pristup pacijentima koji bi kanabis koristili u medicinske svrhe, sa posebnim merama opreza za mlađe osobe i trudnice, navedeno je u rezoluciji.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PROČITAJTE JOŠ:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poslanici u evropskom parlamentu smatraju da postoji dovoljno pozitivnih i zadovoljavajućih parametara koji dokazuju da kanabis ima terapijske efekte, u lečenju hroničnog bola kod odraslih, a isto tako ublažava mučninu i povraćanje koji su posledica primene hemoterapije.

Navedeno je i da kanabis daje pozitivne rezultate kod lečenja simptoma spazmičnosti, kod pacijenata sa multipleks sklerozom.

Veoma je važno, na šta upozoravaju lekari, da se kod lečenja upotreba kanabisa ne zloupotrebi, jer se ona smatra opasnom, ilegalnom drogom, kao i da se pacijentima skrene pažnja da kanabis ne mogu uzimati za svaki oblik bola u telu.

Po analizama portala koji se bave analitičkom politikom, najliberalnije zemlje u Evropi, kada je u pitanju korišćenje kanabisa, su Španija, Nemačka, Holandija, Portugalija,...

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • 1

    kod lečenja upotreba kanabisa ne zloupotrebi, jer se ona smatra opasnom, ilegalnom drogom i dalje budale tvrde da je trava OPASNA DROGA.. ALO BRE BUDALE,SAD NIJE 1937, SAD I MALA DECA ZNAJU DA JE ALKOHOL KOGA IMA NA SVAKI METAR MILION PUTA OPASNIJI