FOTO: Pixabay

Evropski sud: Nemačka diskriminiše vozače iz drugih zemalja

FOTO: Pixabay

Evropski sud pravde presudio je da Nemačka krši zakon Evropske unije i diskriminiše vozače iz drugih članica EU preko naplate tarifa za vožnju putničkih vozila na državnim putevima. 

Kako se navodi u saopštenju na sajtu suda, Nemačka je 2015. godine zakonom predvidela da se od svih vozača naplaćuje taksa za korišćenje puteva, od koje će se finansirati održavanje putne mreže.

Za vozila registrovana u Nemačkoj taksa iznosi najviše 130 evra godišnje, dok stranci plaćaju tarifu za deset dana koja košta između 2,5 i 25 evra, dvomesečnu taksu između sedam i 50 evra ili godišnju taksu, koja nija veća od 130 evra.

Međutim, Nemačka svojim državljanima umanjuje porez na motorna vozila u visini iznosa koji su platili na ime takse, dok za strance ne postoji nikakvo obeštećenje, što je Evropski sud proglasio diskriminatorskim.

PROČITAJTE JOŠ:

ADIDAS PRED SUDOM: Tri crte izgubile bitku

„Sud smatra da taksa za upotrebu putne infrastrukture, u kombinaciji sa smanjenjem poreza na motorna vozila registrovana u Nemačkoj, predstavlja indirektnu diskriminaciju na osnovu nacionalnosti i krši principe slobodnog kretanja dobara i slobode pružanja usluga", rekao je sud.

Ovaj predmet pred Evropskim sudom pravde pokrenula je Austrija, a njen stav podržala je Holandija, dok je Danska stala na stranu Nemačke.

Evropski sud navodi da naplata takse može da omete pristup robe iz drugih zemalja EU nemačkom tržištu, jer samo vozila sa tom robom moraju da plate taksu, što povećava cenu transporta i, posledično, same robe, te stoga umanjuje njihovu konkurentnost. 

Sud je takođe utvrdio da taksa ograničava pristup nemačkom tržištu za pružaoce i primaoce usluga iz drugih članica EU.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara