Facebook će brisati svaku pohvalu nacionalizma i separatizma

Facebook će blokirati i brisati sve pohvale Belog nacionalizma i Belog separatizma, koje se budu pojavile na toj mreži, prenosi Biznis Insajder.

Pohvale, podrška ili širenje nacionalizma i separatizma u kojima se veliča bela rasa nad ostalima biće uklanjani sa Fejsbuka i Instagrama od sledeće nedelje, objavljeno je na blogu Facebook-a.

Oni će, kako su najavili, takođe još više pratiti, brisati i blokirati objave terorističkih grupa.

Korisnik Facebook-a, koji bude naleteo na ovakav sadržaj, biće preusmeren na stranice za borbu protiv nacionalizma.

"Naša politika zabranjuje diskriminisanje i mržnju zbog rase, etničke pripadnosti ili religije. To je uvek uključivalo i veličanje bele rase", saopštio je Facebook.


Oni su naveli da nisu u startu išli toliko  u kažnjavanju jer su uzimali u obzir širi koncept nacionalizma i separatizma - u smislu nacionalnog ponosa, koji predstavlja važan deo identiteta ljudi.

Moderatori na Facebooku će sada biti usmereni na brisanje svih sadržaja, ali i fraza koje podržavaju Beli separatizam. 

Direktor Facebook-a za borbu protiv terorizma, Brajan Fišman, rekao je da je kompanija o tome razgovarala sa više od 20 organizacija za građanska prava i stručnjacima za međuetničke odnose pre nego što je donela odluku.

Inače, ova zabrana stiže dve nedelje nakon što je 50 ljudi ubijeno u pucnjavi u dve džamije na Novom Zelandu. Napadač je prenosio napad uživo na Facebooku, a kopije snimaka su postavljene na platformu više od milion puta. On  je takođe objavio manifest neposredno pre napada u kojem je zagovarao rasističke stavove.

Inače, u  decembru je grupa organizacija za građanska prava kritikovala direktora Facebooka Marka Zakerberga i glavnog operativnog direktora kompanije, Šeril Sandberg, zbog njihovog neuspeha da spreče netrpeljivost i govor mržnje. Sandberg je i sama rekla da Facebook "treba da učini više" kako bi zaštitio građanska prava, a na blogu se navodi da je time mislila upravo na nova pravila Facebook-a, koja su tada bila u pripremi.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara