Fajzer vakcina dobila potpuno odobrenje u SAD, korak bliže uslovnoj vakcinaciji

Foto: Flickr - Marco Verch Professional Photographer

Američka Uprava za hranu i lekove (The Food and Drug Administration - FDA) dala je potpunu dozvolu za korišćenje Fajzer-Biontek vakcine protiv korona virusa za osobe od 16 i više godina, čime je ova vakcina postala prva koja je otišla korak dalje od dozvole za hitnu upotrebu u Sjedinjenim Državama, piše Njujork Tajms.

Ovaj medij ocenjuje da će nova odluka pokrenuti niz zahteva od strane bolnica, fakulteta, korporacija i drugih organizacija koji će tražiti dokaze o vakcinaciji.

Junajted Erlajns je nedavno najavio da će od svojih zaposlenih tražiti dokaze o vakcinaciji, dok neke američke države to već zahtevaju od zaposlenih na svojoj teritoriji, što je slučaj i sa brojnim američkim univerzitetima.

Torlak nabavlja opremu za proizvodnju vakcine sa dodatnih četiri miliona evra

Podsetimo, Marina Mijatović, pravnica iz organizacije Pravni skener, je za Novu ekonomiju u aprilu ove godine ocenila da nijedna država ne može da uvede obaveznu vakcinaciju protiv korone zato što vakcine još uvek imaju samo dozvole za hitnu upotrebu, te da nisu ispunjeni uslovi za tako nešto. 

Ova odluka bi, ako se slično odluči i u Evropi, ovakvu situaciju mogla da promeni.

Kompanija Fajzer je saopštila da je FDA predstavila podatke o 44.000 učesnika kliničkih ispitivanja u Sjedinjenim Državama, Evropskoj uniji, Turskoj, Južnoj Africi i Južnoj Americi. 

Podaci su pokazali da je vakcina efikasna u 91 odsto slučajeva u sprečavanju infekcije, što je blagi pad u odnosu na 95 odsto efikasnosti što su podaci iz decembra prošle godine, kada je ova vakcina dobila dozvolu za hitnu upotrebu.

Fajzer je rekao da je smanjenje prouzrokovano time što su istraživači imali više vremena da detektuju osobe koje su se zarazile.

Američka administracija se nada da će nova dozvola koju je Fjazer dobio od FDA motivisati 85 miliona nevakcinisanih Amerikanaca koji imaju prava na vakcinaciju da to i učine, piše Njujork Tajms.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.