Federacija BiH se zadužuje za 402 miliona evra, očekuje pad priliva od PDV

Foto: Pixnio.com

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine moraće da se zaduži radi sanacije posledica epidemije koronavirusa i očekuje pad priliva od poreza na dodatu vrednost (PDV), prenosi portal Klix.ba.

Federalna ministarka finansija i zamenica premijera Federacije BiH Jelka Milićević izjavila je da će BiH morati da se zaduži za 790 miliona konvertibilnih maraka (402 i po miliona evra), koji će biti usmereni na saniranje posledica krize u ekonomskom i zdravstvenom delu.

„Vlada FBiH je napravila rebalans i to bi trebalo da urade i kantoni i opštine. Kantonima smo osigurali isti tretman i pristup sredstvima kao što ima Federacija, podelili smo odgovornosti i kredit, ali to je kredit na pet godina s grejs periodom od tri godine i kamatnom stopom od 1,5 odsto i to ćemo zajedno vraćati" rekla je Milićević. Ona kaže da će zbog gubitaka posla i smanjenja plata i doznaka iz inostranstva javna potrošnja biti „jedina koja drži sistem u životu“. 

Milićević je izjavila da se očekuje pad priliva od PDV, čijih 20 odsto stvaraju investicije. Od toga 80 odsto čine privatne investicije, koje očekuje drastična promena. „Jedna petina nije dovoljna da održi stopu i nadamo se da pad neće biti veći od pet odsto", rekla je Milićević.

Vlada Federacije BiH napravila je i projekcije pada prihoda od poreza, koji bi u boljem slučaju bio oko 15 odsto. „Projekcije kažu da ćemo imati i manji priliv od PDV-a i bićemo srećni ako on bude manji za 158 miliona KM (80 i po miliona evra). Imaćemo smanjene prilive u PIO od oko 315 miliona KM (160 i po miliona evra) i to znači da su ugrožene penzije. Ali zato je tu novi zakon“, izjavila je Milićević.

Ona kaže da se „korona-zakonom“ garantuje nivo penzija od pre početka krize. „Zakon kaže da se mora osigurati minimalna plata na prostoru FBiH. Subvencionisaćemo 350 000 radnika, odnosno uplatićemo doprinose na minimalnu platu", rekla je Milićević.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara