Fejsbuk i Gugl produžili zabranu političkog oglašavanja u SAD

Foto: Pixabay

Dok tehnološke kompanije pokušavaju da ograniče širenje postizbornih dezinformacija, stotine miliona dolara sliće se u američku saveznu državu Džordžiju gde su za 5. januar zakazani izbori za dva senatora. Od ishoda tih izbora zavisiće kontrola nad Senatom, a samim tim i koliku će moć imati amerilku predsednik, prenosi Axios.

Fejsbuk i Gugl su prvobitno planirali da zabrana političkih oglasa traje nedelju dana nakon predsedničkih izbora, sa mogućnošću produženja, a ta ograničenaj su uvedene kako bi se sprečilo "širenje dezinformacija o rezultatima izbora".

Donald Tramp, kandidat republikanaca, prethodno je na društvenim mrežama tvrdio da se dogodila izborna krađa na, što su mnoge njegove pristalice podržale.

Fejsbuk je već ugasio brojne brzorastuće grupe u kojima se govorilo o navodnoj krađi izbora.

DŽO BAJDEN IZABRAN ZA NOVOG PREDSENIKA SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA

Iako je zvanični cilj zabrane ograničavanje širenja dezinformacija, ona će otežati i demokratama i republikancima kampanju za januarske izbore u Senatu. 

Ni Gugl ni Fejsbuk nisu komentarisali kako će se produženje zabrane odraziti na izbore u Džoržiji.

Očekuje se da će zabrana na Fejsbuku trajati još mesec dana, a za sada nije poznato kada će Gugl ukinuti svoju. 

Novoizabrani predsednik Džo Bajden kritkovao je Fejsbuk jer, po njegovom mišljenju, ne čini dovoljno da zaustavi aktivnosti grupa koje tvrde da su izbori pokradeni.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara