Fejsbuk onemogućio čitanje i deljenje vesti u Australiji

Foto: Pixabay

Tehnološki gigant Fejsbuk onemogućio je korisnicima u Australiji čitanje i deljenje vesti na svojoj platformi. Mera je uvedena nakon što je Australija usvojila zakon po kom bi tehnološke kompanije lokalnim medijima morale da plaćaju za vesti koje prikazuju na svojim platformama, piše BBC.

Australijanci su se u četvrtak probudili i uvideli da su im nedostupne sve lokalne i globalne informativne stranice, a ni korisnici van Australije takođe ne mogu pristupe Fejsbuk stranicama tamošnjih medija.

Među blokiranima je i nekoliko naloga Vlade Australije iz domena zdravlja, kao i hitnih službi, međutim Fejsbuk je kasnije rekao da su ove stranice greškom blokirane.

Australijska vlada saopštila je da ovakav potez Fejsbuka ozbiljno narušava kredibilitet kompanije i platforme.

Donji dom australijskog parlamenta usvojio je zakon u sredu.

Iako Predstavnici kompanija kao što su Gugl i Fejsbuk smatraju da ovaj zakon nije prilagođen internet okruženju, kao i da kažnjava njihove platforme, Gugl je u međuvremenu postigao dogovor sa tamošnjim izdavačima.

Kompanija Fejsbuk povukla je ovaj potez samo nekoliko sati pošto je Gugl pristao da plati Njuz korporaciji, čiji je vlasnik Rupert Mardok, za informativni sadržaj sa sajtova te medijske imperije.

Australijsko regulatorno telo za konkurenciju saopštilo je da je osmislilo nacrt zakona kako bi se u pogledu profita izjednačili tehnološki giganti i izdavači.

Odluka Fejsbuka izazvala je brojne negativne reakcije, jer su brojni korisnici ostali bez pristupa stranicima koje smatraju za pozdan izvor informacija.

Nekoliko njih je ukazalo na to da je Fejsbuk jedan od najvažnijih kanala za dobijanje hitnih i važnih vesti u vreme pandemije.

Australijski ogranak organizacije Hjuman Rajts Voč saopštio je da Fejsbuk na ovaj način cenzuriše informacije u toj zemlji.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara