FOTO: Pixabay

Fejsbuk pokreće aplikaciju koja će plaćati korisnicima za podatke

FOTO: Pixabay

Fejsbuk će uvesti aplikaciju za pametne telefone koja će sakupljati podatke o tome kako ljudi koriste svoje telefone, a zauzvrat će nuditi korisnicima novčanu nadoknadu.

Ova kompanija je objavila da trenutno regrutuje korisnike koji će instalirati na svojim telefonima novu aplikaciju „Study" sa Gugl Plej stora. „Study" sakuplja  podatke o tome koje druge aplikacije postoje na telefonu i kako se telefon koristi.

„Study" se uvodi nakon što je kompanija Epl zabranila slične aplikacije koje je Fejsbuk pokušao da lansira za iPhone u junu 2018. i januaru 2019, a koje su kupovale podatke o korišćenju telefona od korisnika, među kojima su bila i deca od 13 godina.

PROČITAJTE JOŠ:

Napravite crtanu verziju sebe – Stižu Fejsbuk avatari!

Protest otkrivenih bradavica ispred Fejsbuka zbog cenzure golotinje

Eplova politika je da ne dozvoljava sakupljanje „informacija o tome koje druge aplikacije postoje na korisničkim telefonima u svrhu analitičke obrade, oglašavanja ili marketinga".

Jedna od prethodnih Fejsbukovih aplikacija plaćala je korisnicima starosti od 13 do 35 godina do 20 američkih dolara mesečno kako bi pratila koje sve platforme koristi.

Novu aplikaciju „Study" u početku će moći da koriste samo osobe starije od 18 godina, a Fejsbuk nije objavio koliko će plaćati korisnicima za podatke koje će sakupljati.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara