Fejsbuk ponovo omogućio deljenje vesti u Australiji

Foto: Pixabay

Kompanija Fejsbuk je najavila da će ponovo omogućiti deljenje vesti svojim korisnicima u Australiji, nakon što je društvena mreža postigla sporazum sa vladom te zemlje, piše portal Tech Crunch.

Tehnološki gigant blokirao je čitanje i deljenje vesti Australijancima na svojoj platformi od prošlog četvrtka usred spora oko predloženog zakona koji bi primorao njega i Gugl da izdavačima vesti plaćaju prikazivanje tog sadržaja.

Australijski ministar finansija Džoš Fridenberg rekao je da su u predlog zakona unete promene kako bi se digitalnim platformama i medijskim preduzećima pojasnile odredbe zakona.

Izmene i dopune znače da Zakon sada uključuje dvomesečni period posredovanja kako bi se digitalnim platformama poput Fejsbuka i medijskih izdavača omogućilo da se dogovore o poslovima pre nego što budu prisiljeni na arbitražu.

Australijska vlada će takođe razmotriti komercijalne sporazume koje su tehnološke platforme već sklopile sa lokalnim izdavačima pre nego što donese odluku da li se Zakon odnosi na njih i obavestiće ih mesec dana pre donošenja konačne odluke.

Ograničenja koje je Fejsbuk nametnuo prošle nedelje značila su da australijskim izdavačima nije dozvoljeno da dele ili objavljuju sadržaj na Fejsbuk stranicama, a korisnici u Australiji nisu mogli da gledaju ili dele ni australijske ili međunarodne vesti.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara