Fejsbuk pooštrava kazne za grupe koje krše pravila

Foto: Pixabay

Fejsbuk je najavio da će pooštriti kazne protiv grupa i njihovih članova koje krše pravila društvene mreže, u sklopu drugih promena dizajniranih kako bi se smanjila vidljivost potencijalno štetnog sadržaja na toj platformi, piše TechCrunch.

Kompanija kaže da će prestati da preporučuje građanske i političke grupe na tržištima van SAD-a, kao i da će dodatno ograničiti domet grupa i članova koji i dalje krše njena pravila.

Promene prate redovno, ali sporo i ponekad neefikasno suzbijanje štetnog, polarizujućeg ili opasnog sadržaja.

Pored grupa za diskusiju o zdravstvenim temama, korisnicima širom sveta na glavnoj stranici više neće dobijati preporuke ni za političke grupe. 

Fejsbuk kaže da će grupe koje su imale problema zbog kršenja pravila platforme sada biti prikazivane niže u preporukama.

Pored toga, korisnici koji pokušaju da se pridruže grupama koje imaju istoriju kršenja pravila platforme biće upozoreni na kršenja grupe putem poruke, što može dovesti do toga da korisnik preispita odluku.

Takođe, doseg notifikacija koje dolaze iz ovakvih će grupa biti umanjen, a članovi će videti i manje sadržaja na svojoj početnoj stranici.

Članovi u grupama koji krše pravila biće privremeno zaustavljeni da objavljuju ili komentarišu u bilo kojoj grupi, neće moći da pozivaju druge da se pridruže grupama i neće moći da stvaraju nove grupe.

Interno istraživanje Fejsbuka otkrilo je da grupe u SAD polarizuju korisnike i podstiču pozive na nasilje koje se širilo nakon izbora. 

Istraživači su rekli da je otprilike 70 odsto od prvih 100 najaktivnijih građanskih grupa u SAD-u imalo problema sa mržnjom, dezinformacijama, maltretiranjem i uznemiravanjem zbog čega ih ne bi trebalo preporučivati korisnicima.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara