FOTO: Pexels

Fejsbuk pravi mape o širenju bolesti

FOTO: Pexels

Fejsbuk koristi svoje baze podataka o dve milijarde korisnika kako bi izgradio mape koje će pomoći u borbi protiv širenja bolesti, piše Biznis Insajder.

Mape za zaštitu od bolesti, koje će biti dostupne zdravstvenim i nevladinim organizacijama, sadržaće informacije poput kretanja ljudi od lokacije do lokacije u određenim zonama kao i gustinu naseljenosti, koje će pomoći pri praćenju njihovih aktivnosti. 

Cilj je da se prikaže kako epidemije i širenja bolesti mogu da se pojave i razvijaju i na koji način ih je najbolje sprečiti, objavljuje Silikon Veli, a prenosi Biznis insajder.

U intervjuu za Biznis insajder, Laura MekGorman, zadužena za korišćenje podataka za opšte dobro Fejsbuka, rekla je da podaci o ljudskom kretanju mogu biti "totalna crna kutija za zdravstvene organizacije...i da je to  veliki jaz koji možemo popuniti”. 

AMERIKANCI MASOVNO GASE FEJSBUK PROFILE

FEJSBUK PRIZNAO DA PRODAJE PODATKE KORISNIKA ZA REKLAME

Grupe na terenu već imaju mehanizme za praćenje epidemija, ali podaci kompanije Fejsbuk mogu ponuditi novi uvid u to kako ljudska mobilnost utiče na širenje te bolesti.

Fejsbuk je prethodno napravio slične mape koje su se odnosile na pomoć osobama i grupama koje su izložene prirodnim katastforama, kao što su zemljotresi i požari.


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara