Fejsbuk promenio ime svog digitalnognovčanika, sad se zove Novi

Foto: Facebook Blog

Kompanija Fejsbuk (Facebook) je promenila ime digitalnog novčanika koji će biti namenjen njihovoj digitalnoj valuti, koja se više neće zvati Kalibra (Calibra) već "Novi".

Digitalni gigant je na svom blogu napisao da ne odustaju od planova za pružanje finansijskih usluga i najavljuje da će "Novi fajnenšl" biti podružnica koja će se baviti razvojem rešenja za Libra digitalnu valutu.

Kompanija je rekla da je novo ime inspirisano latinskim rečima "novus" (novo) i "via" (put).

Fejsbuk je saopštio da planiraju da putem Novija i Libre korisnici šalju novac jednostavno kao tekstualne poruke, obzirom da će aplikacija Novi biti integrisana sa Votcapom (WhattsApp) i Mesindžer servisima, što bi omogućilo slanje novca kontaktima u imeniku.

Kompanija je najavila da će za prijavu na novi servis biti neophodna lična karta, a obećava da će se prenos novca obavljati bez skrivenih naknada.

Fejsbuk je, od kada je najavio "Projekat Libra" prošlog juna, naišao na neodobravanje državnih regulatornih agencija, obzirom da je prema prvobitnom planu želeo da kreira sopstvenu valutu baziranu na blokčejn tehnologiji. Kompanija sada planira da predstavi mnoštvo digitalnih valuta, koje će biti denominovane u postojećim nacionalnim valutama, poput dolara i funte.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara