Fejsbuk: Rusi preko američkih novinara utiču na levičare

Foto: Pixabay

Ruska kampanja za širenje uticaja predstavljala se kao neprofitni medijski sajt na engleskom i arapskom pod nazivom PisDejta (PeaceData) i regrutovala američke novinare da pišu o unutrašnjoj politici SAD-a, kako bi ciljala levičarske glasače u toj zemlji, saopštio je Fejsbuk, a piše agencija Rojters.

Fejsbuk je potvrdio da je kampanja povezana sa ruskom Istraživačkom internet agencijom (IRA), koja je bliska ruskoj vlasti, a koja je bila optužena da se mešala u američke izbore 2016. godine.

Operacija je imala 13 Fejsbuk naloga i dve stranice, koje su se bavile javnim raspravama u Americi i drugim zemljama, uključujući Veliku Britaniju i Egipat.

Fejsbuk ih je u ponedeljak suspendovao zbog korišćenja lažnih identiteta i drugih oblika "koordiniranog neautentičnog ponašanja".

U međuvremenu, Tviter je takođe suspendovao pet naloga sa svoje platforme "zbog manipulacija koju pouzdano mogu pripisati ruskim družavnim akterima".

Istražitelji kompanije za analitiku društvenih medija Graphika proučavali su operaciju i rekli da je sajt PisDejta pretežno ciljao progresivne i levičarske grupe u Sjedinjenim Američkim Državama i Britaniji, ali i da su objavljivali događaje u drugim zemljama, uključujući Alžir i Egipat.

Ove akcije Fejsbuka i Tvitera su rezultat saradnje sa američkim Federalnim istražnim birom (FBI), koji je upozorio ove tehnološke kompanije.

Fejsbuk kaže da je operacija postigla "mali doseg", oko 14.000 naloga pratili su samo jednu ili više uklonjenih stranica. Stranica na engleskom jeziku ima svega 200 pratilaca.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara