Fejsbuk traži odbacivanje tužbi o gušenju konkurencije

Foto: Wikimedia

Kompanija Fejsbuk je u sredu zatražio od federalnog sudije da odbaci tužbe Federalne trgovinske komisije (FTC) i državnih tužilaca, ocenjujući da su tvrdnje da tehnološki gigant suzbija konkurenciju - neutemeljene, piše Vol strit žurnal.

"Komisija potpuno ignoriše stvarnost dinamične, intenzivno konkurentne visokotehnološke industrije u kojoj Fejsbuk posluje", rekla je kompanija u podnesku za odbacivanje tužbe.

U drugom podnesku, Fejsbuk je tvrdio da se u slučaju "ne može tvrditi da su njihovi korisnici plaćali veće cene ili da je bilo koja objektivna mera kvaliteta opala" kao rezultat navodno spornog Fejsbukovog delovanja.

Fejsbuk će morati da ispuni visoke pravne standarde da ubedi saveznog sudiju da odbaci slučaj pre suđenja.

Kompanija mora pokazati da činjenični navodi tužilaca o prirodi tržišta, čak i ako se prihvate kao istiniti, ne predstavljaju valjan osnov za tužbu.

Komisija navodi da je Fejsbuk odlučivao da kupuje konkurentske kompanije, umesto da se takmiči sa njima. Kao primer naveli su aplikacije Vocap i Instagram.

Komisija je odobrila Fejsbuku akvizicije tih kompanija, međutim sada tvrdi da je "vreme pokazalo da je tehnološki gigant iskoristio dogovore da učvrsti monopolsku poziciju". Dalje tvrde da je manjak konkurencije doveo do štete za potrošače, uključujući i slabljenje njihove privatnosti.

Kompanija je rekla da Komisija nije definisala relevantno tržište na kojem Fejsbuk navodno dominira. Gotovo sav prihod od Fejsbuka dolazi od oglašavanja, koje je neumoljivo konkurentno tržište, rekao je tehnološki gigant.

Fejsbuk je takođe tvrdio da Komisija nije verodostojno utvrdila da kompanija ima monopolsku moć, jer vlada ne može da pokaže da je kompanija podigla cene ili ograničila proizvodnju, s obzirom da se „Fejsbukovi proizvodi nude besplatno i u neograničenim količinama“.

Komisija i sud treba da odgovore na zahtev u aprilu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara