FOTO: DennisM2/Flickr

Fijat i Pežo pokreću spajanje u zajedničko preduzeće

FOTO: DennisM2/Flickr

Automobilske kompanije Fijat Krajsler i francuski Pežo dogovorili su spajanje u zajedničku kompaniju, koja će biti četvrti najveći proizvođač automobila na svetu, javlja Fajnenšel Tajms (Financial Times).

Dogovor je sklopljen samo nekoliko meseci nakon što su propali pregovori Fijata sa francuskim Renoom, za šta je okrivljena Vlada Francuske koja je suvlasnik Renoa.

Upravni odbori ovih kompanija ovlastili su svoje timove da u narednim sedmicama finalizuju dogovor, po kom bi obe kompanije imale po 50 odsto vlasništva nad novim zajedničkim pravnim licem, piše FT.

Ovaj list navodi da će Fijat i Pežo, kada se spoje, stvoriti kompaniju sa prihodima od 170 milijardi evra i operativnom zaradom od 11 milijardi, koja prodaje ukupno 8,7 miliona vozila godišnje.

Ovo bi značilo da će preteći General Motors i Hjundai-Kia po prodaji vozila, a u 2021. potencijalna tržišna vrednost zajedničkog preduzeća mogla bi da dostigne 45-50 milijardi evra.

Vlada Francuske, koja ima udeo od 12,2 odsto u Pežou preko investicione banke BPI, pozdravila je dogovor te kompanije i Fijata.

Vlada je bila okrivljena za neuspele pregovore o spajanju koje je Fijat vodio sa Renoom ranije ove godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako je Pariz upropastio dogovor Fijata i Renoa

 

Država poklonila Fijatu skoro tri milijarde dinara u 2018. godini

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara