Fleš procena: Rast BDP-a u EU 13,2 odsto

Foto: Pixabay

Bruto domaći proizvod (BDP) evrozone je tokom drugog tromesečja međugodišnje porastao za 13,6 odsto, dok je na nivou cele Evropske unije uvećan za 13,2 odsto, saopštila je statistički zavod EU.

Eurostat je u svojoj fleš proceni naveo i da je desezoniran rast privrede između prvog i drugog kvartala iznosio i 2 odsto u evrozoni i 1,9 odsto u celoj.

U prvom kvartalu 2021. godine BDP je međukvartalno pao za 0,3 odsto u evrozoni i 0,1 odsto u EU. Uzevši u obzir te rezuiltate, rast u ovom periodu je bio nešto veći u odnosu na Sjedinjene Američke Države.

Pojedinačno najveći međugodišnji rast ostvarila je Španija, usled oporavka turizma i popuštanja protivepidemioloških mera, dok je Portugalija iz sličnih razloga imala nabolji rezultat u odnosu na period od januara do marta.

Broj zaposlenih povećan je za 0,5 odsto u evrozoni i za 0,6 odsto u celoj Uniji u drugom kvartalu 2021. godine, u poređenju sa prethodnim tromesečjem. 

Realni rast BDP Srbije u drugom kvartalu 2021. godine je, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio 13,4 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku u nedavno objavljenoj fleš proceni. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.