Foto: Pixabay

Folksvagen ponovo odložio odluku o novoj fabrici, razmatra samo Tursku

Foto: Pixabay
Nemački proizvođač automobila Folksvagen (VW) će odluku o izmeštanju proizvodne linije za Pasate nove generecije i modele Škode Superb doneti tek u februaru, prenosi časopis Automobilwoche.

Kako za taj list navode neimenovani izvori iz kompanije, VW ne ramatra ni jednu novu lokaciju za tu fabriku, a proizvodnju će preseliti u svoju fabriku u blizini Bratislave u slučaju da odustane od izgradnje novog postrojenja u Turskoj.

VW je za sada stopirao prvobitne planove za izgradnju fabrike vredne više od milijardu dolara u Manisi, četrdesetak kilometara od Izmira, nakon što je Turska započela vojnu ofanzivu na sever Sirije. 

Trenutno se Pasat proizvodi u nemačkom gradu Emdenu, ali će se od 2022. godine to postojenje prebaciti isključivo na pravljenje električnih vozila, dok se Škode proizvoe u Češkoj.

Nakon što je auto-gigant objavio da odlaže izgradnju fabrike u Turskoj, više država je objavilo svoju kandidaturu za taj projekat, uključujući i Srbiju, Hrvatsku, Bugarsku i Rumuniju.

Sve navedene države su investitora mamile najavama subvencija vredosti više stotina miliona evra. 

Poslednja od država u regionu koja se preporučuje VW za strateškog partnera je Slovenija, a ministar ekonomije te države Zdravko Počivalšek se trenutno nalazi u poseti sedištu Folksvagena u Volfsburgu tokom koje će nemačkoj firmi ponuditi saradnju sa slovenačkom auto-industrijom.

PROČITAJTE JOŠ:


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara