Fon der Lajen predložila Mejred Mekginis za novu evrokomesarku

Foto: Wikimedia

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je da Irkinja Mejred Mekginis bude evropska komesarka za finansijske usluge, a da potpredsednik EK Valdis Dombrovskis preuzme porfelj donedavnog  komesara za trgovinu Fila Hogana, javlja portal Euractiv.

Izbor Mejred Mekginis, članice grupe Evropska narodna partija (EPP) i trenutno prve potpredsednice Evropskog parlamenta, doneće napredak na putu ka rodnom paritetu u Evropskoj komisiji koja će sada imati 13 žena i 14 muškaraca, što je za Fon der Lajen veoma važno.

Irska je kao kandidata za komesara koji će zameniti Hogana predložila i Endrjua Mekduela, bivšeg potpredsednika Evropske investicione banke.

Fil Hogan je u avugustu morao da da ostavku zbog kršenja zdravstvenih mera za suzbijanje epidemije korona virusa tokom posete Irskoj.

Fon der Lajen je istakla "iskustvo" oba kandidata u pitanjima EU ali je izabrala Mekginis dodajući da ima "odlične kvalifikacije" i njeno "puno poverenje" za tu poziciju.

Rezultat tog izbora je da će EPP zadržati "moćan" trgovinski portfelj.

Mekginis će preuzeti portfelj finansijskih usluga u ključnom trenutku za EU. Komisija tokom jeseni treba da objavi brojne inicijative, ukjljučujući dugo čekane propise o kriptovalutama i predlog integrisanja sektora platnih usluga u Evropi.

Irska evrokomesarka će biti zadužena i za poslove oko kompletiranja unije tržišta kapitala EU.

Istovremeno će Dombrovskis, izvršni potpredsednik Evropske komisije zadužen za ekonomiju u interesu građana, dodati u svoj portfelj i trgovinu.

Predsednica EK je rekla da će Dombrovskis takođe biti predstavnik Komisije na sastancima Evrogrupe zajedno sa komesarom za ekonomiju Paolom Đentilonijem.

Pre nego što preuzmu portfelje, Mekginis i Dombrovskis će ići na slušanje pred evroposlanicima u Evropskom parlamentu.

Uz Evropski parlament, izbor Ursule fon der Lajen mora da odobri i Savet EU.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara