Džef Bezos FOTO:@JeffBezos

Forbs: Džef Bezos i dalje je najbogatiji čovek na svetu

Džef Bezos FOTO:@JeffBezos
Bez velikih promena na ovogodišnjoj Forbsovoj listi najbogatijih ljudi na svetu, osnivač Amazona Džef Bezos je i dalje na prvom mestu ispred Bila Gejtsa i Vorena Bafeta, mada je Mark Zakerberg izgubio tri mesta, a Majkl Blumberg skočio za dva.

Prema godišnjoj klasifikaciji Forbsa objavljenoj danas bogatstvo 55-ogodišnjeg Bezosa je poraslo za 19 milijardi dolara u poslednjih godinu dana i dostiglo 131 milijardu dolara. Bezos se u poslednje vreme pojavljivao po tabloidima zbog najave o razvodu.

Bezos, koji drži oko 16 odsto kompanije i zbog bogatstva je na meti kritika levičara američke demokratske partije, razlikuje se od Bila Gejtsa suosnivača Majkrosofta koji je postao filantrop.

ogatstvo 63-ogodišnjeg Bila Gejtsa je malo skromnije poraslo u protekloj godini i dostiglo 96,5 milijardi dolara u odnosu na 90 milijardi prošle godine.

Treći na spisku najbogatijih 88-ogodišnji Voren Bafet, doajen na listi najbogatijih iako mu je reputacija da ima nos za dobre poslove pogodjena padom dobiti i akcija giganta za hranu i agrobiznis Kraft Hajnc. Bafetovo bogatstvo palo je za 1,5 milijardi dolara na 82,5 milijardi dolara.

Iza ovog pobedničkog trija počinju promene, doduše predsednik francuske grupe LVMH Bernar Arno ostaje na četvrtom mestu, ali šef Fejsbuka Mark Zakerberg, "izgubio" je gotovo devet milijardi dolara i pao sa petog na osmo mesto.

Ispred njega su meksički magnat u telekomunikacijama Karlos Slim, Španac Amansio Ortega osnivač Inditeksa i Zare, i američki suosnivač Orakla Leri Elison.

Majkl Blumberg (77) osnivač istoimene firme za finansijske informacije, bivši gradonačelnik Njujorka, popeo se na deveto mesto sa 11. prošle godine. Njegovo bogatstvo je poraslo na 55,5 milijardi dolara u odnosu na 50 milijardi prošle godine, navodi Frobs.

Amerikanci i dalje vode na listi, 14 Amerikanaca nalazi se medju prvih 20 milijardera. Francuska ima dva predstavnika Bernara Arnoa i Fransoaz Betankur-Mejers, naslednicu L'Oreala koja je na 15. mestu i jedina žena medju 20 najbogatijih.

Medju ostalim ne-Amerikancima u prvih 20 je Indijac Mukeš Ambani, predsednik "Reliance Industries", na 13. mestu, Kinez Ma Huateng, predsednik kineskog internet giganta Tencent, na 20. mestu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara