Francuska neće pomagati firmama registrovanim u poreskim rajevima

Foto: Pexels

Francuska će iz paketa finansijske pomoći za ublažavanje posledica pandemije isključiti firme registrovane u ofšor poreskim rajevima, piše Business Insider.

Ministar za ekonomiju i finansije Bruno Le Mer izjavio je da kompanije koje su ili registrovane u poreskim rajevima ili imaju podružnice u njima neće moći da dobiju sredstva iz paketa pomoći, u vrednosti od 110 milijardi evra.

"Podrazumeva se da kompanija koja ima poresko sedište ili podružnicu u poreskom raju, ovo želim da naglasim, neće moći da dobije državnu pomoć. Postoje pravila koja se moraju poštovati. Ako ste dobili pomoć iy državne blagajne, ne možete isplatiti dividende i ne možete otkupiti deonice. A ako vam je glavno sedište u poreskom raju, očigledno je da ne možete dobiti državnu pomoć", rekao je Le Mer.

Slične inicijative pokrenute su širom Evrope. U Holandiji to nisu predložile vlasti.

Kako piše portal Dutchnews, opozicione partije Zelena levica (GroenLinks) i Radnička partija (PvdA, socijaldemokrate) zatražile su da se za dodelu državne pomoći uvedu strogi uslovi, koji uključuju i zabranu za kompanije sa sedištem u poreskim rajevima.

Lider Zelene levice Jese Klaver izjavio je da vlada treba da se postara da novac poreskih obveznika "ne završi u džepovima deoničara“. To podrazumeva i isključenje kompanija koje isplate bonuse ili dividende iz bilo kojeg budućeg paketa pomoći.

Klaver smatra da Holandija uopšte ne treba da pruži pomoć kompanijama baziranim u poreskim rajevima, i da treba da sledi primer Danske, koja je ranije donela takvu odluku.

"Verujem da ukoliko pomognemo velikim firmama, one takođe treba da plate, a to znači da plate porez u Holandiji i kada su vremena dobra", rekao je Klaver. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara