Gasprom će obezbediti trećinu svetske gasne potrošnje

Foto: Pixabay

Ruski holding Gasprom saopštio je da je povećao međugodišnju proizvodnju prirodnog gasa za 15,2 odsto, odnosno za 58,8 milijardi kubnih metara, tokom prvih deset meseci 2021. godine. To će, kako se napominje, podmiriti više od trećine potrošnje gasa u svetu.

"Kompanija ne samo da (predvodi) pouzdano poslovanje ruskog sektora goriva i energije, već daje i značajan doprinos razvoju globalnog energetskog tržišta", dodaje se u saopštenju.

Gasprom napominje da je potrošnja gasa u svetu u porastu. Prema preliminarnim podacima, godišnja potrošnja prirodnog gasa u svetu će porasti za 150 milijardi kubnih metara, na ukupno 4,2 biliona kubnih metara.

Najveći rast tražnje beleži se na glavnim Gaspromovim tržištima, u Rusiji, Kini i Evropi.

Gasprom je saopštio da ne planira proizvodnju gasa iz škriljaca koja "negativno utiče na životnu sredinu", već dodaje da raspolaže dokazanim rezervama gasa na konvencionalnim nalazištima.

U Gaspromu smatraju da će gas iz škriljaca steći status 'kontaminiranog' izvora energije, jer će ekološke agende sve više dobijati na značaju. 

LETNJE PRIPREME ZA ZIMU: KOLIKO KOŠTA INSTALACIJA GREJANJA NA GAS?
Skočila cena gasa u Evropi

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.