Globalno poverenje u vakcine sve veće

Foto: Pixabay

Nešto više od godinu dana otkako je Svetska zdravstvena organizacija proglasila globalnu pandemiju, poverenje i potražnja za vakcinama raste širom sveta, pri čemu većina ispitanika želi da se vakciniše što pre, pokazuje novo istraživanje koje sproveo Svetski ekonomski forum (WEF) u saradnji sa konsultantskom kompanijom Ipsos.

Preko 13.500 odraslih mlađih od 75 godina učestvovalo je u istraživanju na Ipsos-ovoj globalnoj platformi Global Advisor. 

Anketirano je ukupno 15 zemalja i to Brazil, Italija, Kina, Španija, Meksiko, Južna Koreja, Kanada, Australija, Japan, Nemačka, SAD, Južna Afrika, Francuska, Rusija i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Odrasli koji se snažno ili donekle slažu da bi dobili vakcinu protiv COVID-19 čine većinu u svih 15 zemalja osim u jednoj od anketiranih.

Najniži procenat potražnje za vakcinama zabeležen je u Rusiji, gde je svega 42 odsto ispitanika reklo da planira da se vakciniše, dok je najviši procenat zapažen u Brazilu, gde se 89 odsto ljudi izjasnilo kao voljno da primi cepivo.

Procenat onih koji su odgovorili da se "snažno se slažu" s imunizacijom povećao se u svakoj od 15 zemalja otkako je sprovedeno slično istraživanje u decembru.

Od tada, u okviru ove kategorije "u potpunosti se slažem", osam od 15 zemalja zabeležilo je porast namere vakcinacije za više od 20 procentnih poena, a najveći rast zabeležen je u Italiji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

U 11 od 15 anketiranih zemalja većina planira da vakcinu dobije odmah ili u roku od mesec dana nakon što im postane dostupna, međutim u Japanu, Kini, Rusiji i Južnoj Koreji manje od 50 odsto ispitanika planira to.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara