Google će francuskim medijima plaćati za prikazivanje vesti u pretraživaču

Foto: Pixabay

Kompanija Gugl (Google) će plaćati francuskim medijima upotrebu sadržaja, odnosno isečaka u odeljku "Vesti" na pretraživaču, u sporazumu koji bi uskoro mogao da postane standard širom Evrope, piše CNN.

Tehnološka kompanija i lobi francuskih medija izjavili su u četvrtak da su se složili oko principa kako medijima treba nadoknaditi distribuciju sadržaja na Guglovim platformama nakon višemesečnih pregovora.

Finansijski sporazumi su poverljivi, pa još nije jasno koliko mediji od ovog dogovora mogu da zarade.

Kada su prošle godine u Francuskoj na snagu stupila nova pravila koja zahtevaju od tehnoloških kompanija da medijima plaćaju isečke vesti prikazane u rezultatima pretrage, Gugl je najavio da će prikazivati samo naslove.

U aprilu je francuski organ za zaštitu konkurencije presudio da je Gugl zloupotrebio dominantnu poziciju na tržištu i naložio kompaniji da pregovara sa francuskim izdavačima.

Gugl će sada pregovarati o ugovorima o licenciranju sa pojedinačnim izdavačima. Već je potpisao ugovore sa pregršt dnevnih novina i časopisa.

Evropska unija je 2019. prepravila svoje zakone o autorskim pravima, učinivši platforme poput Gugla i Jutjuba odgovornim za kršenje autorskih prava koje su počinili njihovi korisnici.

Nova pravila, koja su se žestoko osporavale firme iz Silicijumske doline, takođe zahtevaju da pretraživači i društvene mreže dele prihod sa izdavačima ako prikazuju njihov sadržaj na bilo koji način.

Gugl je prošle godine najavio da će izdavačima platiti više od milijardu dolara u naredne tri godine putem novog programa za licenciranje vesti.

Australija je takođe krenula sa uvođenjem zakona koji zahtevaju da tehnološki giganti plaćaju za prikazivanje sadržaja vesti.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.