Google i italijanskim medijima počinje da plaća naknadu za prenošenje vesti

Foto: Pixabay

Kompanija Gugl (Google) saopštila je da je potpisala niz ugovora o licencama za korišćenje sadržaja sa italijanskim medijima, prenosi eKapija. Izdavačima novina se, prema zakonu koji je donet u skladu sa evropskom direktivom pre dve godine, otvara put za ostvarivanje naknade slične naknadi koju dobijaju za autorska prava.

Ti ugovori omogućiće izdavačima italijanske štampe pristup Google News Showcase-u, novom programu koji je kompanija najavila prošle godine.

Preko tog programa Gugl će medijima plaćati obogaćeni izbor sadržaja.

"Zasebno potpisani, ovi ugovori predstavljaju važnu etapu u odnosima Gugla sa italijanskim izdavačima, plaćanjem izdavačima u okviru Google News Showcase", saopštili su iz kompanije Gugl.

GUGL ĆE POČETI DA PLAĆA MEDIJIMA ZA PRENOŠENJE NJIHOVOG SADRŽAJA

Naglašeno je da će Google News Showcase sledećih meseci biti dostupan u Italiji, kao i da ti ugovori predstavljaju važan korak i potvrdu obaveze kompanije prema italijanskim izdavačima.

Među potpisnicima ugovora su, kako se navodi, RCS MediaGroup, Il Sole 24 Ore, Gruppo Monrif, Caltagirone Editore, Il Fatto Quotidiano, Libero, Il Foglio, Il Giornale, Il Tempo, Ciaopeople, Edinet, Gruppo Corriere, Citynews i Varese Web.

Kako je ranije prenela Nova ekonomija, Gugl je krajem juna prošle godine njavio da će delimično odustati od prakse po ojoj medijima nije plaćao naknadu za distribiciju njihovih sadržaja.

Globalni tehnološki gigant, Gugl, tada je saopštio da je potpisao sporazume o partnerstvu sa medijskim izdavačima u Nemačkoj, Australiji i Brazilu.

Jedna od namera Gugla je da široj publici omogući pristup sadržajima na internet portalima medija, bilo da su u pitanju video, audio, slika ili tekst.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara