Google ilegalno špijunirao zaposlene pre nego što ih je otpuštao

Foto: Wikimedia

Kompanija Gugl (Google) prekršila je američke zakone o radu špijunirajući radnike koji su organizovali proteste zaposlenih, pre nego što su dvoje njih i otpustili, prema žalbi koju je danas podneo Nacionalni odbor za radne odnose (NLRB), piše The Verge.

U žalbi se navode dvojica zaposlenih, Lorenc Berland i Ketrin Spajers, koje je kompanija otpustila krajem 2019. godine, navodno zbog sindikalnog aktivizma.

Berland je organizovao zaposlene protiv Guglove odluke da sarađuje sa kompanijom IRI Consultants, firmom koja je nadaleko poznata po naporima protiv sindikata, kada je otpušten jer je pregledao kalendare drugih zaposlenih. 

Sada je NLRB utvrdio da je Guglova politika koja brani zaposlenima da gledaju kalendare ostalih zaposlenih nezakonita.

Nekoliko drugih zaposlenih otpušteno je nakon protesta, ali NLRB je utvrdio da su samo otpuštanja Berlanda i Spajers kršila radne zakone.

"Guglovo angažovanje IRI-ja je nedvosmislena izjava da uprava više neće tolerisati organizovanje radnika", rekao je Berland u izjavi.

Spajers je otpuštena nakon što je kreirala iskačući prozor (pop-up) za zaposlene u Guglu koji posećuju veb lokaciju IRI Consultants.

"Zaposleni u Guglu imaju pravo da učestvuju u zaštićenim usklađenim aktivnostima", navodi se u iskačućem prozoru.

Kompanija je rekla da je Spajers prekršila bezbednosne politike, i naškodila reputaciji kompanije u tehnološkoj zajednici. Sada je NLRB utvrdio da je otpuštanje bilo nezakonito.

"Ove nedelje NLRB je podneo žalbu u moje ime. Otkrili su da sam ilegalno otpuštena zbog pokušaja da pomognem kolegama", rekla je Spajers.

Ako se Gugl ne odluči za nagodbu, žalba će narednih meseci ići pred upravnog sudiju, navodi Njujork tajms. Kompanija bi mogla biti primorana da isplati zakasnele zarade i Berlandu i Spajers i da ih ponovo zaposli ako izgubi slučaj.

Gugl nekada poznat kao najsrećnija tehnološka kompanija, proteklih godina je u centru raznih skandala. 

Kompanija je bivšem izvršnom direktoru Andiju Rubinu platila 90 miliona dolara nakon istrage seksualnog uznemiravanja, koja je pokrenula talas protesta u kancelarijama širom sveta. 

U šetnjama je učestvovalo više od 20.000 radnika i privremeno zaposlenih.

Radnici su takođe protestovali zbog odluke kompanije da sarađuje sa Ministarstvom odbrane na projektu „Maven“, AI inicijativi koja bi mogla da pomogne SAD-u da poboljša svoje mogućnosti napadanja bespilotnim letelicama. 

U 2018. godini više od 3.100 zaposlenih potpisalo je peticiju kojom se izvršni direktor Sundar Pičai poziva da se povuče iz projekta.

U izjavi poslatoj The Verge-u, Guglov portparol je ponovio stav kompanije. 

"Ponosni smo na tu kulturu i zalažemo se da je branimo od pokušaja pojedinaca da je namerno potkopaju - uključujući kršenje bezbednosnih politika i unutrašnjih sistema", rekao je.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Ivan

    Pa kompanija Telenor Srbija i njena ćerka firma Cetin isto sad špijuniraju zaposlene koji rade od kuće: svaka 2 minuta im se snima ekran i dostavlja njihovom šefu i HR službi. U slučaju da su dva snimka ista, zaposleni mora da se izjasni zašto je bio neaktivan i šta je za to vreme radio. U slučaju da mora u WC, prethodno mora da prijavi da ide na pauzu.