Google planira ukidanje "kolačića"

Foto: Pixabay

Kompanija Gugl (Google) postepeno ukida upotrebu "kolačića" (cookies), softvera za praćenje ponašanja korisnika, koji omogućava slanje personalizovanih oglasa, piše France24.

Tehnološki gigant je nedavno predstavio rezultate internog istraživanja koje pokazuje alternativu dugogodišnjoj praksi korišćenja kolačića za praćenje aktivnosti korisnika, tvrdeći da bi to poboljšalo privatnost na internetu, a da bi podjednako omogućilo oglašivačima da prikazuju relevatne oglase.

U pitanju je novi sistem pod nazivom FLoC (Federated Learning of Cohorts) koji će korisnike stavljati u "grupe sa istim interesovanjim". 

Umesto kolačića koji prate pojedince, novi sistem će prikupljati podatke velike grupe ljudi i na taj način će pojedinci ostati "skriveni u gomili". 

Gugl planira da započne testiranje novog sistema kasnije ove godine na svom Chrome pretraživaču.

Zbog sve većeg straha od praćenja i rastuće podrške za regulaciju privatnosti na internetu, poput uvođenja Opšte uredbe o zaštiti podataka (GDPR) u Evropskoj uniji, ovaj tehnološki gigant želi da pronađe način za efikasno ciljanje oglasa, a da ne prikuplja previše podataka o pojedincima.

Prema podacima StatCounter-a za prošlu godinu, na globalnom tržištu pretraživača Chrome ima udeo od 63 odsto.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara