Gorenje FOTO: Youtube

Gorenje otpušta 270 zaposlenih

Gorenje FOTO: Youtube
Gorenje planira da otpusti 270 zaposlenih, što je malo više od šest odsto ukupnog broja zaposlenih, a reogranizacija kompanije predviđa novu organizaciju i sistematizaciju radnih mesta, objavili su u četvrtak slovenački mediji, a potvrdili i čelni ljudi proizvođača kućnih aparata, kojeg je lani preuzela kineska korporacija Hisense.

Iz Gorenja u saopštenju takođe navode da će smanjenje zaposlenih najviše zahvatiti srednji menadžment i pomoćne službe, delom tzv. mekim metodama, kao što su penzionisanje i slanje na čekanje, ali će biti i otkazivanja ugovora o radu.


Kako navode mariborski dnevnik Večer i portal Siol.net, sindikat je u četvrtak na sastanku s poslovodstvom odbacio ponuđeni prijedlog kriterijuma o tome ko će ubuduće u Gorenju, koji je prošle godine poslovao s gubitkom od 111 miliona evra, biti prekobrojan, uz napomenu da je spreman na "najradikalnije oblike sindikalne borbe".

Uznemirenost među radnicima, kako se čini, izazivaju i najave šire reorganizacije Gorenja, koji je među najznačajnijim slovenačkim izvoznicima, a u okviru kojeg bi moglo biti upitno i više radnih mesta iako su to u upravi u četvrtak opovrgnuli.

U Gorenju navode kako se kompanija početkom marta transformisala iz deoničarskog u društvo s ograničenom odgovornošću, kako bi se pojednostavilo upravljanje i omogućilo "učinkovitije upravljanje i donošenje odluka unutar grupe", čime će se brže moći odgovoriti na izazove i promene u zahtevnom poslovnom okruženju, iskorišćavanje sinergije s Hisensom i smanjenje operativnih troškova.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.