Grčka želi da ojača odbrambeni sektor kako rastu tenzije sa Turskom

Foto: Pixabay, Greek Army Independence Day

Grčka planira da nabavi oružje, pojača svoje vojno osoblje i obnovi odbrambenu industriju, zbog sve jačih tenzija sa NATO saveznikom Turskom oko energetskih resursa u istočnom Mediteranu, saopštio je danas portparol grčke vlade, piše agencija Rojters.

"Razgovaramo sa saveznicima o jačanju naših oružanih snaga", rekao je portparol vlade Stelios Petsas novinarima, dodajući da će premijer Kiriakos Mitsotakis izneti svoje planove kasnije ove nedelje.

Zvaničnik grčke vlade rekao je prošle nedelje da Grčka pregovara sa Francuskom i drugim zemljama oko nabavke borbenih aviona. 

Mitsotakis će se u četvrtak sastati sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na Korzici, pre samita lidera Južne Evrope (MED 7), i razgovaraće o tom pitanju, rekao je Petsas. 

Francusko predsedništvo nije potvrdilo sastanak.

Tenzije između Turske i Grčke su porasle prošlog meseca nakon što je Ankara poslala istraživački brod u sporne vode u regionu, u pratnji ratnih brodova, nekoliko dana nakon što je Grčka potpisala pomorski sporazum sa Egiptom što je naljutilo Tursku.

Grčki konzervativni lider razgovarao je o najnovijim zaokretima u nizu sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, koji predsedava samitima lidera EU. 

Mišel će posetiti Atinu 15. septembra, rekao je Petsas.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara