Grčka: Brine broj zaraženih turista, rano za zatvaranje granica

Foto: Pixabay

Napore Grčke da zaustavi širenje koronavirusa i istovremeno otvori granice za strane turiste, zbog svoje ekonomije, komplikuje porast "uvezenih" slučajeva Covida-19, posebno iz balkanskih zemalja, piše Katimerini, uz vest da vlasti razmatraju neka nova ograničenja.

U međuvremenu, grčke inspekcije planiraju kontrolu preduzeća, posebno barova i restorana, kako bi se vlasti uverile u poštovanje mera zaštite.

U četvrtak je inače prijavljeno 50 novih slučajeva zaraze, od čega je 27 bilo među stranim turistima, dok je broj smrtnih slučajeva ostao nepromenjen.

Grčka granica zatvorena za građane Srbije do 15. jula 

Zdravstvene vlasti brine i sve manje pridržavanje propisanih pravila ponašanja, uključujući gužve u kafićima, barovima i restoranima, kao i slabo korišćenje zaštitnih maski.

Neki lekari preporučili su zatvaranje kopnenih granica zemlje, mada trenutno vlada opšti stav da je prerano za takav potez.

Za sada, situacija se procenjuje.

Od domaćih slučajeva, većina je prijavljena u severnoj Grčkoj, a sedam u Atici.

Zdravstveni radnici posebno su zabrinuti zbog simptoma otkrivenih kod stranih turista. 

Kako upozoravaju, njihovo prisustvo u prometnim turističkim mestima, u kombinaciji sa slabom primenom zdravstvenih protokola, moglo bi da dovede do stvaranja lokalnih žarišta.

"Ako se opustimo, to ćemo platiti", ocenio je zvaničnik Grčke vlade, Stelios Petsas i dodao da bi dodatna ograničenja mogla da se uvedu već naredne nedelje.

Sve zavisi od toga, kako će se situacija odvijati preko vikenda, rekao je Petsas i dodao da je među stranim turistima do sada je otkriveno 100 slučajeva korona virusa.

Petsas je međutim rekao da najveća pretnja u smislu širenja zaraze iz same zemlje.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara