Grčka kao podršku 'digitalcima' menja uslove za subvencionisanje građana

Foto: Pixabay

Vlada Grčke menja politiku subvencionisanja, kako bi u nju uključila sve poreske obveznike, ne samo građana sa niskim prihodima. Atina time želi da podstakne građane da prijavljuju realne prihode i stvaranja radnih mesta sa većim prihodima, što će zauzvrat obezbediti bolje punjenje budžeta, piše Ekathimerini.

Primer promene je "Bridge" program za subvencionisanje hipoteka i nova faza programa za unapređivanje energetske efikasnosti zgrada, putem kojih je Grčka po prvi put uvela realni raspoloživi prihod kao kriterijum kvalifikacije za subvencije. 

Među kvalifikovanima za subvencija za energetsku efikasnost ubuduće će se nalaziti i poreski obveznici koji zarađuju do 90.000 evra pojedinačnog prihoda ili 120.000 evra porodičnog prihoda.

U praksi ovo znači da tačna prijava svih prihoda više ne sprečava građane da dobiju neku od navedenih subvencija, što je najčešće bio problem za frilensere i "digitalce" koji novac zarađuju od stranih klijenata.

Uskoro bi mogli biti uvedeni novi programi subvencija ili produžeci starih. Zvaničnici Ministarstva finansija ove zemlje razmatraju "Bridge 2" program sa sličnim karakteristikama, čije uvođenje zavisi od uspeha originalnog programa, kao i od drugog talasa pandemije koronavirusa. 

Tokom razmatranja državnog budžeta za naredne godine (od 2021. do 2023. godine) vlada uzima u obzir mere poput postepenog ukidanja solidarnog poreza kao i drugačijeg kalkulisanja poreskog odbitka kako bi se favorizovali srednji i visoki prihodi.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara