Grčka napravila plan oporavka sa kiparskim Nobelovcem

Foto: Pixabay

Grčka vlada objavila je nacrt predloga za ekonomski rast koji je pripremio odbor na čelu sa kiparskim nobelovcem Kristofer Pisarides, piše KatimeriniU 14 tačaka predloženo je povećanje prihoda u celoj državi stimulisanjem produktivnosti, radne snage i investicija.

Ovaj predlog je u osnovi radni tekst koji treba da prođe javnu raspravu, a konačni predlog bi trebalo da usledi u septembru ove godine, pre nego što Atina u oktobru preda svoj predlog Briselu.

Među 14 tačaka predloga je i poziv na ublažavanje nameta na plaćeni rad kroz kombinovane mere kao što su smanjenje doprinosa za osiguranje, ukidanje solidarne naknade i smanjenja maksimalnog garantovanog dohotka.

Ostale preporuke odnose se na modernizaciju sistema finansijskog nadzora u oblasti zaštite investitora i modernizaciju sistema korporativnog upravljanja.

Što se tiče pravosudnog sistema, u nacrtu predloga navodi se da su njemu neophodna posebna odeljenja koja će brzo da reaguju u slučajevima koji imaju poseban finansijski interes.

U nacrtu se predlaže institucionalno jačanje javne uprave, preporučuje se i uklanjanje prepreka za udružena istraživanja na univerzitetima i u istraživačkim centrima.

Predlažu se i javna ulaganja u privatnu potrošnju u cilju energetske efikasnosti stambenih i poslovnih zgrada.

Cilj tih ulaganja bio bi i da se poveća vrednost nekretnina na tržištu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara