Grčka osniva poseban fond za razvoj 5G mreže

Foto: Pixabay

Vlada Grčke stvara fond Faistos za firme koji je namenjen investicijama u istraživanje i razvoj 5G aplikaicja i usluga, piše eKatimerini.

Stvaranje fonda sprovodi se prema zakonu koji ministar za digitalno upravljanje Kiriakos Pierakakis namerava da predstavi parlamentu sledećeg utorka.

Faistosov fond treba da stvori odgovarajuće poslovno okruženje u Grčkoj za korišćenje mreža pete generacije mobilnih telefona. 

Zajedno sa podsticajima za velike investicije u okviru tendera za 5G licencu, vlada očekuje i bržu realzaciju tih ulaganja.

Takvo uverenje zasniva se i na iskustvu koje dolazi iz mnogih država, jer te investicije idu ruku pod ruku sa tražnjom koju pokreću sama preduzeća.

Faistos fond će od države dobiti 25 odsto od novca koji se dobije prodajom licenci za 5G mrežu, a aukcija za četiri zone frekvencija početno je procenjena na 367 miliona evra.

BRŽE DO 5G I NOVIH TEHNOLOGIJA USLOV DA BUDEMO SICILIJUMSKA DOLINA ZAPADNOG BALKANA

Ako u budućnosti više zona postane tehnički dostupno za 5G mrežu u Grčkoj i prava na njihovo korišćenje budu kupljena, novih 25 odsto prihoda biće izdvojeno za razvoj mreže koja treba da nasledi 4G i bude pet puta brža od nje.

Pored predviđenih više od 90 miliona evra od tendera za 5G, Faistos fond će investicije dobijati i iz privatnog sektora. 

Fond će biti pod kontrolom Helenske kompanije za imovinu i učešća, poznate kao hiperfund.

Novi zakon predviđa i takozvani Lični broj, koji služi za identifikaciju ljudi koji ulažu u javni sektor.

Lični broj će se sastojati od devet cifara i dodeljivaće se svakom pojedincu, a neće se menjati čak ni u slučaju smrti investitora.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara