Grčka planira prijem turista od jula

Foto: Pixabay

Hoteli u Grčkoj počeće da rade 1. juna, a zemlja se sprema da prve turiste dočeka u julu, javlja Rojters.

"Pretpostavljam da je to pitanje za milion dolara. Cilj nam je da se otvorimo (za turiste) tokom jula. Ova sezona neće biti kao prošlih godina, bio bih budala kad bih verovao da je to uopše moguće. Ipak, možemo da uradimo mnogo toga da ponovo pokrenemo turističku ekonomiju", rekao je ministar za turizam Hari Teoharis.

Za Grčku turizam predstavlja veliki izvor prihoda. Prošle godine ugostila je 34 miliona posetilaca, od čega je ostvarila prihod od 18 milijardi evra, što predstavlja 10 do 12 odsto ukupne ekonomske aktivnosti.

U grčkom turizmu radi oko petina ukupne radne snage zemlje.

"Turizam se suočava sa najvećom krizom u našoj generaciji. Imaćemo vrlo nisku stopu popunjenosti. Ne znamo da li će se naši hoteli otvoriti i kada, tako da smo sada na pragu vrlo teških vremena", rekao je predsednik Asocijacije hotela na Krfu Haralambos Vulgaris, koji je i vlasnik dva odmarališta.

Prema podacima Poslovne asocijacije za prevoz putnika, putovanja trajektom su pala za čak 90 odsto, a Služba civilnog vazduhoplovstva u martu je zabeležila pad domaćih i međunarodnih letova od 59 odsto.  

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara