Grčka pomaže avio-kompanije sa 115 miliona evra

Foto: Pexels

Grčka je najavila paket mera u iznosu od 115 miliona evra za podršku sektoru vazdušnog saobraćaja, koji je teško pogođen tokom pandemije koronavirusa, javio je Rojters, a prenosi atinski dnevnik Katimerini (Ekathimerini).

"Sektori kao što je vazdušni saobraćaj direktno je povezan sa turizmom... Postoji potreba za specijalnu pomoć i jednoj i drugoj oblasti jer su od sistemske važnosti za nacionalnu ekonomiji", ocenili su ministri Vlade Grčke zaduženi za finansije, saobraćaj i rad.

Paket uključuje smanjenje PDV-a na 13 odsto, u periodu od početka juna do kraja oktobra, a procenjuje se da će te mere smanjiti fiskalne namete za oko 30 miliona evra.

Vlada će takođe izmeniti način oprezivanja plata koje primaju piloti, kabinsko i tehničko osoblje, što bi kompanijama dodatno smanjilo troškove za oko 7,7 miliona evra godišnje. 

Avio-kompanij će od države dobiti i 20 evra po sedištu, oslobođenih od PDV-a, na letama ka udaljenim ostrvima, koji se već delimično subvencionišu. Procenjuje se da bi aviosaobraćaj od toga imao korist od 6 miliona evra. 

Sektor vazdušnog saobraćaja u Grčkoj zapošljava oko 11 hiljada ljudi i veoma je važan za turizam, jer je oko 85 odsto prihoda, od ukupno 18 milijardi evra ostvarenih prošle godine, došlo od turista koji u Grčku stižu avionima.

Vlada će takođe platiti doprinose u iznosu od 50 miliona evra za sve zaposlene u vazdušnom saobraćaju, koji nisu radili tokom pandemije.

Grčki prevoznici, službe na aerodromima i sami aerodromi su poslednjih godina dobro poslovali zahvaljujući velikom prilivu turista, pa im zbog toga nije potrebna velika pomoć ili injekcije kapitala, kao u nekim drugim zemljama Evropske unije, saopštila su grčka ministarstva.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara