Grčka: Test i karantin za putnike koji stižu sa rizičnih aerodroma

Pixabay

Putnici koji stižu u Grčku sa aerodroma koji se nalaze u područjima gde raste broj slučajeva korona viruasa, odnosno sa negativnom epidemiološkom situacijom, proći će obavezne testove i karantin, izjavio je za atinski dnevnik Katimerini grčki ministar turizma Haris Teokaris.

On je objasnio da su ti aerodromi označeni na listi Evropske agencije za bezbednost vazdupšnog saobraćaja (EASA), koja se stalno ažurira. Njen sadržaj dostupan je i preko vodiča za putovanje Grčkog ministarstva spoljnih poslova. Na toj listi su recimo svi aerodrome u Belgiji, britanski Hitrou, više italijanskih aerodroma isl.

Aerodromi u Srbiji su klasifikovani kao sigurni

Spisak zemalja iz kojih je Grčka najavila da će primiti putnike i čiji su aerodromi klasifikovani kao sigurni su: Albanija, Australija, Austrija, Bugarska, Kina, Hrvatska, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Nemačka , Mađarska, Izrael, Japan, Letonija, Liban, Litvanija, Malta, Crna Gora, Novi Zeland, Severna Makedonija, Norveška, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Južna Koreja i Švajcarska.

Iz svega toga jasno je da je u Grčkoj, kao i u drugim zemljama, pažnja usmerena na aerodrome odakle turisti dolaze, bez obzira na njihovu nacionalnost. 

Ideja koja stoji iza svega toga je da je test već obavljen u zemljama odakle su putnici došli, odnosnio na aerodromima na kojima su se ukrcali na avion i prešli granicu. 

Ako je, recimo, neki britanski državljanin ušao u Austriju, smatra se da je on tamo već prošao test i karantin zbog korona virusa. Kada napusti Austriju i stigne u Grčku, smatra se da je već prošao proveru.

Shodno tome, svi turisti koji kreću sa aerodroma koji se nalaze na crnoj listi Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja, prolaziće kroz obavezan test i jednodnevni karantin u posebnom hotelu. 

Ako je test negativan, posetioci koji dolaze sa aerodroma iz te kategorije ostaju u karantinu sedam dana. Ako su negativni ostaće dve nedelje u karantinu i njihovo zdravstveno stanje biće konstantno praćeno.

Nasuprot tome, posetioci koji stižu sa aerodroma koji su od strane agencije označeni kao bezbedni, biće kontrolisani samo nasumično.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara