Grčka traži sankcije za Tursku, EU i dalje za dijalog

Foto: Pixabay

Grčka traži od Evropske unije listu mogućih sankcija protiv Turske, u slučaju da Ankara povredi njenu teritoriju, dok neke članice smatraju da odnose ne treba pogoršavati, prenosi Euractiv.

Ministri zemalja Evropske unije sastali su se u ponedeljak, kako bi razgovarali o svim otvorenim pitannjima u odnosima sa Turskom.

Ona se kreću od bušenja u potrazi za energentima koje ta država namerava da sprovodi u Mediteranu, do turske umešanosti u sukobe u Libiji i Siriji i najave da će Aja Sofija ponovo biti džamija.

Kako prenosi Katimerini, prema dobro obaveštenim izvorima, sankcije bi mogle da uključe prekid pristupnih pregovora sa Ankarom, kao i opoziv sporazuma koji se odnosi na carinsku uniju sa EU.

Međutim, Evropska unija saopštila je prošle nedelje da će u svetlu ponašanja Turske prednost imati "prvenstvo dijalog", prenosi Euractiv.

Izvori bliski EU ministrima, rekli su za Euractiv da nametenje sankcija, u principu, "nije na stolu".

Za Brisel je najvažnije da se sklopi sporazum, ukoliko dođe do najavljenih bušenja u Sredozemlju, ako ona uključe teritorijalne vode Grčke i Kipra.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borel, očekuje da će konkretne ideje pomoći da se otključaju drugi problemi, posebno u vezi sa turskim učešćem u Siriji.

Od Francuske se takođe očekuje oštrija retorika prema Turskoj, jer su njene vlasti saopštile da su turski brodovi bili agresivni prema njenom brodu koji je učestvovao u jednoj zajedničkoj NATO misiji u Istočnom Sredozemlju.

Međutim, čini se da Nemačka, koja je preuzela predsedavanje EU, ne želi da pogoršava odnose sa Turskom.

Ministri spoljnih poslova EU, inače, strogo osuđuju ponašanje Turske i savetuju čvršći pristup u odnosima sa njom.

VIKEND KOJI JE POJAČAO TENZIJE

Ionako napete odnose, dodatno je pogoršala najava Ankare da će čuvenu vizantijsku baziliku, Aja Sofiju, koja se nalazi u Istanbulu i koja je 1935. godine postala muzej, ponovo pretvoriti u džamiju.

Najava je naišla i na oštro negodovanje grčkih vlasti.

Situaciju je pokušao da ublaži turski ministar spoljnih poslova, Mevlut Čavišoglu, koji je rekao da će o namerama u vezi sa Aja Sofijom, Turska obavestiti UNESKO.

Na optužbe Grčke, on je odgovorio da je to jedina zemlja u svetu koja u svom glavnom gradu nema džamiju.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara