Grčka zapošljava još medicinskih radnika na ostrvima

Foto: Pixabay

Pored svih ostalih mera zaštite od korona virusa, na ostrvima i kopnenim destinacijama, grčko Ministarstvo zdravlja za ovo leto planira da odredi područja niskog, srednjeg i visokog rizika, prenosi Katimerini.

U koji tip područja ulazi neka turistička destinacija, zavisi od zdravstvene infrastrukture kojom ona raspolaže, kao i od dostupnosti kreveta za obolele od kovida-19, lične zaštitne opreme, respiratora i drugih sredstava odbrane 

Od prošlog četvrtka 57 slučajeva zaraze je potvrđeno na Kritu. Iako na egejskim i jonskim ostrvima opada broj zaraženih, na mnogim ostrvima odlučeno je da se ulaže u zdravstvo, kako bi u doba korona virusa mogla da računaju na razvoj turizma.

Područja niskog rizika predstavljaju ona sa lakim pristupom integrisanim zdravstvenim uslugama. Tu spadaju turističke destinacije na priobalju, Kritu, kao područjima gde je glavnim bolnicama moguće pristupiti u roku od 2 sata.

U područja srednjeg rizika spadaju ostrva poput Zakintosa, Kosa i Samosa, koja imaju manje bolnice sa već obezbeđenim krevetima za pacijente sa kovidom-19.

Područja visokog rizika predstavljaju mala ostrva koja nisu dobro povezana sa ostali delovima Grčke i imaju male jedinice osnovne zdravstvene zaštite.

Sekretarijat za civilnu zaštitu i Nacionalna zdravstvena organizacija Grčke, kreću u inspekciju na udaljenim ostrvima, poput Kimolosa, Folegandrosa i Sikinosa, kako bi utvrdili šta tamo nedostaje.

Glavni problem na tim ostrvima predstavlja nedostatak medicinskog osoblja i lekova. 

Ministarstvo zdravlja Grčke saopštilo je da su egejska ostrva ojačana sa 200 , jonska sa 70, a Krit sa 400 novih zdravstvenih radnika.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara