Građani Srbije masovno kupuju stanove na Halkidikuju

Foto: Pixabay/Halkidiki, Kasandra, plaža Posidi

Građani Srbije masovno kupuju stanove u Grčkoj i to najviše na poluostrvu Halkidiki, gde su prošle godine pazarili čak 15.000 nekretnina, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS). Među ostalim zemljama popularne su Italija i Bugarska.

Kako se dodaje, sada vlada "pomama" za stanovima u Trstu i na bugarskom primorju, jer su objekti jeftiniji nego u Grčkoj, a procedure se ne razlikuju bitno od onih koje važe za domaće stanovništvo.

"Prošle godine u Grčkoj i to samo na Halkidikiju je prodato oko 15.000 nekretnina. Srbi uglavnom kupuju stanove, a neki prosek cene je od 1.350 do 2.000 evra po kvadratu. To je neki  niži rang cena", ističe  Aleksandra Jovanović, agent za prodaju stanova u Grčkoj.

Za kupovinu nekretnine u grčkoj kako se napominje mora da se pronađe i dobra agencija za posredovanje. Agencije imaju prevodioce, pravnike, kontakte sa notarima, a mogućnost duple prodaje nekretnine je minimalna.

"Kada se kupuje nekretnina plaća se tri posto porez. Konkretno, jedan stan što sam prošle nedelje imala, što sam prodala 55 kvadrata u centru Soluna, na godišnjem nivou je porez 140 evra", navodi Jovanovićeva.  

Cene u Italiji su nešto više nego u Grčkoj, a procedure komplikovanije. Ipak, tamo ima nekretnina koje seu jeftinije nego u Beogradu.

Stan u Beogradu se u proseku proda za 66 dana
Ne nadajte se pojeftinjenju novih stanova u Srbiji
Ko se uselio u Vučićeve jeftine stanove?

Za kupovinu nekretnine u Italiji potrebna je boravišna dozvola, ili uslov da se u toj zemlji živi duže od tri godine. Ako je kupac samo povremeno u Italiji, onda mora 

Da biste uopšte kupili nekretninu potrebna je boravišna dozvola, sem ako ne živite u Italiji duže od tri godine. Ako ste samo povremeno u ovoj zemlji mora da postoji ugovor o reciprocitetu.

Sanja Lučić dopisnica RTS-a iz Italije, kaže da je prosečna cena nekretnina u toj zemlji oko 1.855 evra.

"Međutim one drastično variraju od severa do juga zemlje, od delova grada, kao i kojoj energetskoj klasi pripada stan i mnogih drugih faktora", objašnjava Lučićeva.

Naši građani se sve češće odlučuju i za kupovinu nekretnina i u Bugarskoj uglavnom u gradovima na moru, jer su objekti jeftiniji čak i od onih u Grčkoj. Procedure se ne razlikuju bitno od onih koje važe za domaće stanovništvo.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.