FOTO: Pixabay

Gradi se nuklearka u komšiluku, želi li Srbija da učestvuje?

FOTO: Pixabay

Bugarska je počela da traži investitora za izgradnju nuklearne elektrane Belene, javlja agencija Novinite, a prema nekim navodima udeo u toj elektrani traže i Srbija i Sevarna Makedonija.

Bugarska je u službenom glasniku EU objavila da traži strateškog partnera za projekat izgradnje elektrane Belene, a rok za prijave je u narednih 90 dana. 

Izbor strateškog investitora trebalo bi da bude gotov u narednih godinu dana, javlja Novinite.
U martu ove godine bugarski vicepremijer Tomislav Dončev izjavio je za list "Trud" da Srbija, kao i Severna Makedonija, žele udeo u ovom projektu.

PROČITAJTE JOŠ:

EPS ne planira da gradi nuklearne elektrane

Bugarska mora da plati Rusiji penale u iznosu od 550 miliona evra

On je takođe izjavio da "nema šanse da se nuklearna elektrana 'Belene' gradi bez učešća ruskog Rosatoma".

Ta izjava došla je 6. marta, samo dva dana nakon što je premijer Rusije Dimitri Medvedev posetio Bugarsku i sa tamošnjim kolegom Bojkom Borisovim razgovarao o energetici, potvrdivši da je Rusija spremna da učestvuje u projektu Belene.

Ideja da Srbija učestvuje u ovom projektu je veoma stara – još 2011. godine tadašnji ministar energetike Petar Škundrić (SPS) zagovarao je učešće u tom projektu jer bi Srbija navodno imala jeftiniju energiju.

Sa druge strane, procene ukupne cene izgradnje elektrane Belene kretale su se i do sedam milijardi, a pojedini stručnjaci upozoravali su da bi učešće u tom projektu bilo previše skupo za Srbiju.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara