FOTO: Nova ekonomija

Gugl napravio program za gušenje štrajka svojih zaposlenih?

FOTO: Nova ekonomija

Zaposleni u američkoj kompaniji Gugl (Google) optužili su svoje pretpostavljene da su kreirali sredstvo za nadzor koji bi alarmirao upravu u slučaju da pokušaju da organizuju veće sastanke, koji bi potencijalno značio štrajk ili pokušaje sindikalnog organizovanja.

Blumberg (Bloomberg) i Theverge navode da je jedan deo menadžera organizovao programerski tim za izradu programčića koji bi bio instaliran na računare svih zaposlenih. 

Taj program bi upravi signalizirao ako bi neko pokušao da pomoću kompanijinog digitalnog kalendara zakaže sastanak za 100 ili više učesnika, a zaposleni smatraju da je to pokušaj sprečavanja bilo kakvog aktivizma zaposlenih.

Interni tim kompanije zadužen za privatnost je navodno još prethodnog meseca upozorio da je program u suprotnosti sa Guglovom korporativnom kulturom, a određenom broju zaposlenih je u potpunosti uskraćen pristup dokumentaciji o projektu.

Majka firma Gugla, Alfabet je „kategorički odbacila optužbe", dodavši da je projekat prošao više pravnih i bezbednosnih provera, te da je jedini cilj da spreči spamovanje kompanijskog kalendara.  

Podsećamo, odnosi Gugla i zaposlenih su poslednjih godina prilično zategnuti zbog niza kontroverznih dešavanja i kompanijskih odluka kao što je seksulano uznemiranje u  ili saradnja sa Pentagonom.

PROČITAJTE JOŠ: FORMIRANA RADNA GRUPA ZA IZRADU STRATEIJE RAZVOJA VEŠTAČKE INTELIGENCIJE U SRBIJINovu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara